Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa na kurczaku
Kalafior oczyszczamy, wkładamy na kilka minut do zakwaszonej wody, płuczemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki i marchew obieramy i dowolnie kroimy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania.
Mięso oczyszczamy, płuczemy i dodajemy do ziemniaków. Solimy i dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki się podgotują dodajemy do zupy kalafior. Gotujemy do miękkości. Na koniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną(można też lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym) i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Mięso oczyszczamy, płuczemy i dodajemy do ziemniaków. Solimy i dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki się podgotują dodajemy do zupy kalafior. Gotujemy do miękkości. Na koniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną(można też lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym) i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.