AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 61]

Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj zupa ze świeżych pieczarek urozmaicona tartym żółtym serem mozzarella i lanymi kluskami z mąki żytniej.

Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskami

Składniki:

Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskami

Na zupę:

  • 2 l wody
  • bulionetka warzywna Knorr
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 500 g pieczarek
  • 200 g żółtego tartego sera mozzarella
  • 2 garści drobnego makaronu
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany

Na kluski lane:

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskami

I

Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskami
Oczyszczone pieczarki przygotować do pokrojenia.

Pieczarki oczyścić, obrać ze skórki i umyć.

II

Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskami
Zupę rozpocząć od zagotowania bulionu warzywnego.

Do garnka wlać wodę, dodać bulionetkę, przyprawę uniwersalną, marchew, pietruszkę i seler.

Zagotować bulion. Gdy warzywa będą miękkie, wybrać z bulionu i zetrzeć na tarce. Ponownie wrzucić do zupy.

III.

Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskami
Pieczarki pokroić na drobne słupki i wrzucić do zupy.

Pieczarki pokroić na drobne słupki i wrzucić do zupy. Dosypać makaron i gotować na niewielkim ogniu do miękkości makaronu. Wsypać tarty ser po całej objętości garnka.

IV

Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskami
Wymieszać dokładnie mąkę z jajkiem na kluski lane.

W szklance rozbić jajko i dodać mąkę i szczyptę soli. Dokładnie rozmieszać. Łyżeczką nakładać na gotującą się zupę lane ciasto, aby tworzyły się kluski. Gotować ok. 5min. Posypać natką pietruszki i dodać śmietanę.

Smacznego!