Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowo - serowa z żytnimi kluskamiI
Pieczarki oczyścić, obrać ze skórki i umyć.
II
Do garnka wlać wodę, dodać bulionetkę, przyprawę uniwersalną, marchew, pietruszkę i seler.
Zagotować bulion. Gdy warzywa będą miękkie, wybrać z bulionu i zetrzeć na tarce. Ponownie wrzucić do zupy.
III.
Pieczarki pokroić na drobne słupki i wrzucić do zupy. Dosypać makaron i gotować na niewielkim ogniu do miękkości makaronu. Wsypać tarty ser po całej objętości garnka.
IV
W szklance rozbić jajko i dodać mąkę i szczyptę soli. Dokładnie rozmieszać. Łyżeczką nakładać na gotującą się zupę lane ciasto, aby tworzyły się kluski. Gotować ok. 5min. Posypać natką pietruszki i dodać śmietanę.
Smacznego!
SylaUla
AldiNonia
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)