Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa z makaronem arcobalenoI
Do garnka wlać wodę, dodać bulionetkę, ziarenko smaku, marchew, pietruszkę i seler. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować bulion warzywny.
Fasolę przełożyć z puszek na durszlak i opłukać bieżącą wodą.
II
Gdy bulion będzie gotowy a warzywa miękkie, wyjąć je z garnka do miseczki. To samo zrobić z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Warzywa zetrzeć na tarce i ponownie dodać do bulionu. Dodać również fasolę i gotować na niewielkim ogniu ok. 5min.
Odmierzyć makaron i dodać do zupy.
III
Gotować do miękkości makaronu.
Doprawić do smaku pieprzem i natką pietruszki.
Pod koniec gotowania w szklance rozrobić łyżkę mąki w 1/3 wody i pomału wlać do zupy cały czas mieszając. Gotować ok. 2 min. Dodać śmietanę i gotowe.
Smacznego!