AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Zupa fasolowa z makaronem arcobaleno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo sycąca zupa z różnymi ziarnami fasoli i włoskim makaronem arcobaleno, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza tęczę. Zupa jest smaczna, zdrowa i pięknie wygląda.

Zupa fasolowa z makaronem arcobaleno

Składniki:

Zupa fasolowa z makaronem arcobaleno

 

  • 2l wody
  • 1 bulionetka warzywna
  • 1 łyżka ziarenka smaku
  • 2 puszki kolorowej fasoli konserwowej
  • 1 puszka czarnej fasoli konserwowej
  • 1 marchew
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 3 garści makaronu arcobaleno
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szkl. zimnej wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z makaronem arcobaleno

I

Zupa fasolowa z makaronem arcobaleno
Fasolę opłukać pod bieżącą wodą zanim dodamy ją do zupy.

Do garnka wlać wodę, dodać bulionetkę, ziarenko smaku, marchew, pietruszkę i seler. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować bulion warzywny.
Fasolę przełożyć z puszek na durszlak i opłukać bieżącą wodą.

II

Zupa fasolowa z makaronem arcobaleno
Wielokolorowy makaron pięknie się prezentuje w zupie i nadaje jej smaku.

Gdy bulion będzie gotowy a warzywa miękkie, wyjąć je z garnka do miseczki. To samo zrobić z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Warzywa zetrzeć na tarce i ponownie dodać do bulionu. Dodać również fasolę i gotować na niewielkim ogniu ok. 5min.
Odmierzyć makaron i dodać do zupy.

III

Gotować do miękkości makaronu.
Doprawić do smaku pieprzem i natką pietruszki.
Pod koniec gotowania w szklance rozrobić łyżkę mąki w 1/3 wody i pomału wlać do zupy cały czas mieszając. Gotować ok. 2 min. Dodać śmietanę i gotowe.
Smacznego!