Sposób przygotowania:
Kalafiorowa z kluseczkamiETAP 1:
Kalafiora dzielę na małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki.
ETAP 2:
Do miseczki wbijam jajko, dodaję, mąkę, wodę, sól. Ciasto na kluski ma być lekko lejące.
ETAP 3:
Do bulionu wrzucam marchew, por, seler, dodaję ziele, liść laurowy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję kalafiora i gotuję kolejne 5 minut.
Kalafior ma być aldente a nie rozgotowany.
ETAP 4:
W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty.
Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki.
ciasteczka
biedroneczki