Sposób przygotowania:
Kalafiorowa z koperkiem.
Kalafiora podzielić na różyczki, gotować ok.10 minut w osolonym wrzątku.Odcedzić. Marchew,pietruszkę i ziemniaki obrać.Pokroić w kostkę lub plasterki.Zalać gorącym bulionem drobiowym.Włożyć czyste liście selera,lubczyku i pora.Gotować do miękkości warzyw (ok.15 minut). Koperek opłukać,pokroić drobno. Jogurt rozmieszać dobrze z mąką. Z zupy wyjąć zielone liście, włożyć rozdrobniony kalafior.Doprawić solą i pieprzem,wsypać koperek. Jogurt z mąką "zahartować" gorącą zupą-wlewać ją małym strumieniem energicznie mieszając, po czym wlać do pozostałej zupy.Wymieszać i zagotować. Ja do tej zupy nie dodaję więcej przypraw.Lubimy ją właśnie taką delikatną i lekką.
elzbieta8960
kasiunia.1981