Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kalafiorowa z rzepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowo smaczna zupa chyba z powodu dodania tej rzepy.

Kalafiorowa z rzepą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalafiorowa z rzepą

 

  • 5 pałek kurczaka
  • 1 kość z szynki wędzonej
  • 1 kalafior
  • 1 średniej wielkości rzepa (purple top turnip)
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchwie
  • kawałek korzenia selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 150 g pieczarek brązowych
  • 1 cebula
  • 4 duże ziemniaki, ok. 700 g po obraniu
  • sól, pieprz, majeranek plus twoja ulubiona przypawa np. Kansas City Steak Seasoning
  • ser żółty lub śmietana opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z rzepą
Mięso umyć, zalać wodą i zagotować, odrzucić szumowiny. Po ok. 30 minutach dodawać obrane, umyte i pokrojone warzywa po kolei zaczynając od najtwardszych - marchew, oba selery, rzepa, po kilku minutach cebula i papryka potem kalafior, pieczarki i ziemniaki, przyprawić solą, majerankiem i swoją ulubioną przyprawą i gotować do miękkości ziemniaków. Podać z dodatkiem startego sera żółtego lub śmietany.
Kalafiorowa z rzepą
Zdjęcie z internetu, użyłem takiej właśnie rzepy jak na tej fotce.