mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kałamarnica z orzeszkami piniowymi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

A może na obiad coś z kałamarnicy? Pycha

Kałamarnica z orzeszkami piniowymi

Składniki:

Kałamarnica z orzeszkami piniowymi

 

  • 800g krążków z kałamarnicy (dostępne w hipermarketach)
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl rosołu warzywnego
  • 500g pomidorów
  • 1 szkl orzeszków piniowych
  • chilli
  • sól
  • (patelnia z grubym dnem)

Sposób przygotowania:

Kałamarnica z orzeszkami piniowymi
Rodzynki umieścić w miseczce. Zalać letnią wodą i odstawić na 15minut aż nasiąkną. Pomidory umyć, naciąć na "dole" krzyżyk, zalać wrzątkiem. Obrać i przetrzeć przez sito. Orzeszki piniowe drobno posiekać.
Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i pietruszkę. Smażyć na małym ogniu około 3minut ciągle mieszając. Do tego dodać krążki kałamarnicy i smażyć całość kolejne 8-10minut mieszając od czasu do czasu.
Zwiększyć płomień, do kałamarnicy wlać rosół,zagotować. Gotować aż płyn wyparuje. Dodać przetarte pomidory. Doprawić chilli i solą na wyraźny smak. Zmniejszyć płomień, patelnię przykryć i gotować na małym ogniu ok 50-55minut, od czasu do czasu mieszać. Krążki kałamarnicy powinny być miękkie.
Rodzynki odcisnąć i połączyć z orzeszkami. Wszystko wrzucić na patelnię i gotować jeszcze około 10minut.
Należy podawać od razu po przyżądzeniu.
Smacznego!!!