Sposób przygotowania:
Kałamarnica z orzeszkami piniowymi
Rodzynki umieścić w miseczce. Zalać letnią wodą i odstawić na 15minut aż nasiąkną. Pomidory umyć, naciąć na "dole" krzyżyk, zalać wrzątkiem. Obrać i przetrzeć przez sito. Orzeszki piniowe drobno posiekać.
Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i pietruszkę. Smażyć na małym ogniu około 3minut ciągle mieszając. Do tego dodać krążki kałamarnicy i smażyć całość kolejne 8-10minut mieszając od czasu do czasu.
Zwiększyć płomień, do kałamarnicy wlać rosół,zagotować. Gotować aż płyn wyparuje. Dodać przetarte pomidory. Doprawić chilli i solą na wyraźny smak. Zmniejszyć płomień, patelnię przykryć i gotować na małym ogniu ok 50-55minut, od czasu do czasu mieszać. Krążki kałamarnicy powinny być miękkie.
Rodzynki odcisnąć i połączyć z orzeszkami. Wszystko wrzucić na patelnię i gotować jeszcze około 10minut.
Należy podawać od razu po przyżądzeniu.
Smacznego!!!
Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i pietruszkę. Smażyć na małym ogniu około 3minut ciągle mieszając. Do tego dodać krążki kałamarnicy i smażyć całość kolejne 8-10minut mieszając od czasu do czasu.
Zwiększyć płomień, do kałamarnicy wlać rosół,zagotować. Gotować aż płyn wyparuje. Dodać przetarte pomidory. Doprawić chilli i solą na wyraźny smak. Zmniejszyć płomień, patelnię przykryć i gotować na małym ogniu ok 50-55minut, od czasu do czasu mieszać. Krążki kałamarnicy powinny być miękkie.
Rodzynki odcisnąć i połączyć z orzeszkami. Wszystko wrzucić na patelnię i gotować jeszcze około 10minut.
Należy podawać od razu po przyżądzeniu.
Smacznego!!!