oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Kalarepka z mlekiem zagęszczonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych i jaj.

Kalarepka z mlekiem zagęszczonym

Składniki:

Kalarepka z mlekiem zagęszczonym

 

  • 1 pęczek kalarepki
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanka mleka zagęszczonego
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kalarepka z mlekiem zagęszczonym
Kalarepkę dokładnie umyć, odciąć stare, twarde liście, obrać, pozostawiając kępkę młodych, delikatnych, zielonych listków. Wraz z młodymi listkami pokroić kalarepkę w kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i ugotować. Oprószyć mąką, zagotować jeszcze raz i wlać mleko. Doprawić do smaku solą i cukrem, dodać masło roślinne i zieleninę.

Tagi:

kalarepa