Sposób przygotowania:
Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym
Kalarepki obieram pozbywając się łykowatej skórki. Wydrążam środki. Szynkę wieprzową mielę. Mieszam z przyprawą do mięsa mielonego. Wrzucam na rozgrzany olej i smażę do zbrązowienia mięsa. Następnie wsypuję wypłukany ryż risotto. Smażę parę minut i dodaję drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie wydzielać się aromat czosnku zalewam wszystko czerwonym winem domowym. Przykrywam patelnię. Gdy wino zacznie parować pokrywkę uchylam i od czasu do czasu mieszam. W razie potrzeby dolewam odrobinę wina. Robię to tak długo, aż ryż będzie lekko twardy. Pod koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy, który zagęści nam farsz. Przygotowane kalarepki nadziewam tak przygotowaną masą mięsną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekam około 20-30 minut. Dobrym znakiem na koniec pieczenia będzie ściemnienie farszu. Kalarepki podajemy ciepłe. Smacznego.