SUPERPRZEPIS

Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym Więcej zdjęć (5)

z dodatkiem ryżu do risotto

Składniki:

Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym

 

  • 5 kalarepek
  • szynka wieprzowa 40 dag
  • ryż do risotto 1/3 szklanki
  • wino czerwone 150ml
  • przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • olej 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym
Kalarepki obieram pozbywając się łykowatej skórki. Wydrążam środki. Szynkę wieprzową mielę. Mieszam z przyprawą do mięsa mielonego. Wrzucam na rozgrzany olej i smażę do zbrązowienia mięsa. Następnie wsypuję wypłukany ryż risotto. Smażę parę minut i dodaję drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie wydzielać się aromat czosnku zalewam wszystko czerwonym winem domowym. Przykrywam patelnię. Gdy wino zacznie parować pokrywkę uchylam i od czasu do czasu mieszam. W razie potrzeby dolewam odrobinę wina. Robię to tak długo, aż ryż będzie lekko twardy. Pod koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy, który zagęści nam farsz. Przygotowane kalarepki nadziewam tak przygotowaną masą mięsną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekam około 20-30 minut. Dobrym znakiem na koniec pieczenia będzie ściemnienie farszu. Kalarepki podajemy ciepłe. Smacznego.
Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym
Kalarepkom wydrążamy środki za pomocą łyżeczki
Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym
Zmieloną szynkę przyprawiamy zgodnie z opisem
Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym
Do smażącego się mięsa dodajemy ryż, potem zalewamy wszystko winem
Kalarepki nadziewane mięsem wieprzowym
Dodajemy jeszcze koncentrat i farsz nakładamy do kalarepek