Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kalarepki nadziewane ryżem i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie każdy lubi kalarepkę, jednak po tym daniu jestem pewna, że większość osób pokocha to warzywo

Kalarepki nadziewane ryżem i mięsem

Składniki:

Kalarepki nadziewane ryżem i mięsem

 

  • 10 szt kalarepki,
  • 1/2 kg mięso gotowane mielone,
  • 1 szkl ryż gotowany na sypko,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt bulionetka,
  • 30 dag kapusta gotowana,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • 10 dag ser żółty utarty,
  • 10 dag słonina wędzona

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki nadziewane ryżem i mięsem
Kalarepkę umyć, obrać i obgotować przez 15 minut w osolonej wodzie. Następnie wydrążyć miąższ. Na patelni stopić drobno pokrojoną słoninę, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać zmielone mięso, poszatkowaną kapustę, ugotowany ryż, wymieszać, przyprawić do smaku. Przygotowane kalarepki napełnić farszem, posypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika, podlać 1 szkl wody z rozpuszczoną bulionetką i dusić około 20 minut. Podawać z pieczywem.