bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Faszerowany kalmar

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis Piotra Kucharskiego na faszerowane kalmary

Faszerowany kalmar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowany kalmar

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany kalmar
Kalmara sprawiamy wyciągając jego środek, odcinając oczy, płetwy. Ma powstać tuba. Zdejmujemy ciemną skórę. Z wnętrzności które wyciągnęliśmy odcinamy odnóża które użyjemy do farszu. Zeskrobujemy z nic twarde kuleczki. Następnie siekamy je drobno. Krewetki królewskie (ugotowane) obieramy z pancerzyków, wyciągamy jelito i kroimy drobno. Następnie siekamy cebule i czosnek. Pomidora i ugotowane jajko kroimy w drobną kostkę. Chilli i natkę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie z oliwą z oliwek dajemy cebule i czosnek i szklimy. Do miski z krewetkami dodajemy posiekane odnóża, przesmażone warzywa, chilli, natkę i pomidora. Przyprawiamy sokiem z cytryny, skórką, solą i pieprzem.Farsz wkładamy do rękaw cukierniczego lub do woreczka z odciętą końcówką. Wciskamy do kalmara nadzienie. Zamykamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym zalewając go sosem pomidorowym, odrobiną oliwy, posypując solą i pieprzem. Pieczemy ok 40 minut w 180st. Jeśli nadzienia nam zostało wystarczy je przesmażyć na patelni z oliwą, jest naprawdę pyszne.
Faszerowany kalmar
Świeży kalmar przed oczyszczeniem z wnętrzności
Faszerowany kalmar
Sprawianie kalmara, czyszczenie ze skóry
Faszerowany kalmar
Farsz krewetkowy z warzywami do nadzienie kalmara
Faszerowany kalmar
Nadziewanie kalmara za pomocą torebki