KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kalmary ze świeżą kolendrą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świeżutki kalmar z zieloną kolendrą.

Kalmary ze świeżą kolendrą. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kalmary ze świeżą kolendrą.

 

  • jeden duży świeży kalmar,
  • 1/4 papryki czerwonej,
  • 1/4 papryki zielonej,
  • 2 pieczarki,
  • szalotka,
  • świeży mały pęczek kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • sos ostrygowy do smaku,
  • sos sojowy do smaku,
  • 1/4 cytryny,

Sposób przygotowania:

Kalmary ze świeżą kolendrą.
Kalmara oczyszczamy, kroimy w kawałki i skrapiamy cytryną. Warzywa kroimy w kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy, na rozgrzanej patelni skropionej oliwą smażymy warzywa, dodajemy kalmara i smażymy nie dłużej niż 6-7 minut. Tak krótkie smażenie pozwoli na zachowanie sprężystości kalmara i chrupkości warzyw. Wszystko doprawiamy przyprawami według własnego smaku, posypujemy drobno pokrojoną kolendrą. SMACZNEGO.
Kalmary ze świeżą kolendrą.
Kalmara dokładnie myjemy i czyścimy pod zimną wodą.
Kalmary ze świeżą kolendrą.
Całe tuby kroimy w kwadratowe kawałki oraz krążki.

Tagi:

sosy