Sposób przygotowania:
Kanapeczki dla niejadka
Razowiec okroić ze skórki . Z 1-szej kromki kieliszkiem do jajek wykroić dwa kółka. 2-gą kromkę przekroić po przekątnej na dwa trójkąty. 3-cią kromkę przekroić na cztery kwadraty. Chleb posmarować masłem . Na kółka nałożyć biały ser , posypać go bardzo drobno pokrojonym pomidorem ( z plasterka odkroić dwa paseczki i usunąć pestki – resztę usiekać ), brzegi kółek udekorować natką pietruszki . Na trójkąty położyć przekrojony na wymiar żółty ser . Na nim po pół łyżeczki majonezu . Dekorować sałatą, połówką plasterka ogórka i paseczkiem pomidora. Wreszcie na kwadraty położyć wędzoną makrelę tak by zakryła chleb. Na środek każdego kwadracika położyć po pół łyżeczki majonezu i posypać go usiekanym szczypiorkiem .
Kanapki położyć na najmniejszy talerzyk na jaki się zmieszczą ( deserowy ).
Okrojone skórki razowca i pozostałość po wycinaniu kółek ususzyć i używać do zagęszczania sosów mięsnych zamiast mąki .
Kanapki położyć na najmniejszy talerzyk na jaki się zmieszczą ( deserowy ).
Okrojone skórki razowca i pozostałość po wycinaniu kółek ususzyć i używać do zagęszczania sosów mięsnych zamiast mąki .