WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krucha tarta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, aromatyczna, krucha tarta z nadzieniem grzybowym, z serem, kwaśną śmietaną i jajkami. Tym razem z gołąbkami i opieńkami.

Krucha tarta z grzybami

Składniki:

Krucha tarta z grzybami

Ciasto

Dodatki

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z grzybami

Ciasto

Krucha tarta z grzybami
Spód tarty studzimy po wyjęciu z piekarnika.

Ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie formę do tarty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy do zrumienienia.

Farsz

Krucha tarta z grzybami
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z grzybami.

Grzyby obieramy i myjemy. Obgotowujemy ok 10 minut. Odcedzamy i dość drobno kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, doprawiamy i smażymy razem, aż odparuje cała woda.

Dodatki

Krucha tarta z grzybami
Grzyby podsmażamy i mieszamy z dodatkami.

Do podsmażonych grzybów dodajemy jajka, śmietanę i żółty ser pokrojony w kawałki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Wykładamy na podpieczony spód.

Pieczenie

Krucha tarta z grzybami
Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ładnie się zetnie.

Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut w 200 stopniach, aż nadzienie się zetnie. Podajemy lekko przestudzoną.