Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kurczak z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.

Kurczak z fasolką szparagową

Składniki:

Kurczak z fasolką szparagową

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Kurczak z fasolką szparagową

I

Kurczak z fasolką szparagową
Przygotowanie mięsa, myjemy, kroimy, marynujemy oraz smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne maski. Następnie przekładamy do miski, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego, wsypujemy sól. Czosnek oraz Imbir obieramy, drobno kroimy i łączy z mięsem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.

II

Kurczak z fasolką szparagową
Przygotowanie warzyw, myjemy, kroimy i smażymy.

2. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.

3. Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości.

III

Kurczak z fasolką szparagową
przygotowanie sosu.

4. Warzywa łączymy z mięsem.

5. Do naczynia wlewamy pozostały sos sojowy, ocet ryżowy, miód, ketchup, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw i gotujemy aż sos zgęstnieje.

IV

6. Gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.
7. Smacznego.