Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Kanie smażone w panierce żytniej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wszyscy znamy kanie panierowane i smażone jak kotlet schabowy - czyli w jajku i bułeczce tartej. Ta wersja jest inną odmianą tych jarskich grzybowych a'la kotletów.

Kanie smażone w panierce żytniej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kanie smażone w panierce żytniej

 

Sposób przygotowania:

Kanie smażone w panierce żytniej
Kanie oczyścić z pozostałości traw i liści, odciąć łodygę i szybko umyć kapelusze pod bieżącą letnią wodą. Odsączyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.

Zagotować lekko osoloną wodę w szerokim garnku i krótko obgotować grzyby (około 1 minuty) do czasu, aż lekko zwiotczeją. Grzyby wypływają na powierzchnię, dlatego trzeba je cały czas przytrzymywać łopatką. Po obgotowaniu od razu przekładać na duże sito i pozstawić do ostygnięcia. Osuszyć dokłądnie na papierowych ręcznikach.

W dużym płaskim naczyniu roztrzepać jajka, dodać sos sojowy, świeżo mielony pieprz oraz ew. ulubione przyprawy i zioła. W mieszaninie zanurzać grzyby szczególnie dokładnie nasączając spód z blaszkami. W osobnym płaskim naczyniu przygotować panierkę ze zmielonego pieczywa żytniego. Dokładnie obtaczać kapelusze i od razu przekładać na patelnię z rozgrzaną mieszanką oleju rzepakowego i klarowanego masła. Smażyć z obu stron na rumiano.

Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podawać z kwaśną gęstą śmietaną i zieleninką.
Kanie smażone w panierce żytniej
Kanie po przyniesieniu z lasu warto owinąć w mokre papierowe ręczniki, by nie traciły jędrności.

Tagi:

grzyby