Sposób przygotowania:
Kapłon duszony w warzywach
Ćwiartki kapłona solimy. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy na złoty kolor. Ćwiartki przekładamy, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia cebulę posypujemy papryką. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Seler kroję w kostkę, a marchewkę w słupki. Do garnka wstawiamy kratkę (dzięki jej mięso nie będzie się gotować w wodzie) i wlewam wodę. Taką ilość, aby nie przekroczyła poziomu kratki. Wsypuję liść laurowy, ziele angielskie oraz kolendrę. Mieszamy. Gdy woda się zagotuje wkładamy ćwiartki kapłona. Dodajemy cebulę. Wsypujemy pokrojone warzywa. Posypujemy pieprzem ziołowym oraz cynamonem. Solimy jeszcze do smaku. Delikatnie mieszamy i garnek przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut. Ćwiartki podałem z duszonymi warzywami polane powstałym sosem. Smacznego.