pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kapłon duszony w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

kastrowany kogut na talerzu w towarzystwie warzyw

Kapłon duszony w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapłon duszony w warzywach

 

  • 4 ćwiartki kapłona
  • sól do smaku
  • marchew 2
  • seler 1/3
  • kolendra 1 szczypta, olej rzepakowy do smażenia, woda 2 szklanki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kapłon duszony w warzywach
Ćwiartki kapłona solimy. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy na złoty kolor. Ćwiartki przekładamy, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia cebulę posypujemy papryką. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Seler kroję w kostkę, a marchewkę w słupki. Do garnka wstawiamy kratkę (dzięki jej mięso nie będzie się gotować w wodzie) i wlewam wodę. Taką ilość, aby nie przekroczyła poziomu kratki. Wsypuję liść laurowy, ziele angielskie oraz kolendrę. Mieszamy. Gdy woda się zagotuje wkładamy ćwiartki kapłona. Dodajemy cebulę. Wsypujemy pokrojone warzywa. Posypujemy pieprzem ziołowym oraz cynamonem. Solimy jeszcze do smaku. Delikatnie mieszamy i garnek przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut. Ćwiartki podałem z duszonymi warzywami polane powstałym sosem. Smacznego.
Kapłon duszony w warzywach
Ćwiartki kapłona doprawiamy solą i smażymy
Kapłon duszony w warzywach
Usmażone przekładamy do garnka. Dodajemy warzywa
Kapłon duszony w warzywach
Całośćdusimy pod przykryciem przez około 60 minut
Kapłon duszony w warzywach
Propozycja podania: ćwiartka kapłona z warzywami i kiszką ziemniaczaną