bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kapsalon- holenderski kebab

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki holenderki fast food, bardzo przypadł do gustu mojej rodzinie, ostatnio dość często go przyrządzam.

Kapsalon- holenderski kebab

Składniki:

Kapsalon- holenderski kebab

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 700 gram frytek
  • 200 gram startego sera żółtego
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek
  • ketchup
  • sos czosnkowy
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia
  • 4 foremki

Sposób przygotowania:

Kapsalon- holenderski kebab
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na godziną do lodówki.

Kapustę pekińską drobno siekamy, pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w krążki.

Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy frytki i pieczemy do momentu aż będą rumiane.

Układamy na dnie foremek, na to układamy podsmażonego kurczaka, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż się ser roztopi. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy ketchupem, układamy warstwę kapusty pekińskiej, układamy kawałki pomidorów i ogórka.

Polewamy sosem czosnkowym, układamy krążki cebuli, podajemy zaraz po przyrządzeniu.