kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kapuściane sakiewki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne danie o ciekawym wyglądzie

Kapuściane sakiewki

Składniki:

Kapuściane sakiewki

 

  • 1 mała kapusta
  • 1 długa marchew
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 50 dkg mielonego mięsa drobiowego
  • koperek
  • 1 cebula
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapuściane sakiewki
Ryż mieszamy z mięsem i siekaną zeszkloną cebulką. Dodajemy sól, pieprz oraz posiekany koperek.Delikatnie zdejmujemy liście z kapusty i zanurzamy je we wrzątku. Kroimy marchewkę na wstążki. Na każdym sparzonym liściu kapusty kładziemy łyżkę mięsnego farszu, formujemy sakiewkę i związujemy ją wstążeczką z marchewki.Do rondla wlewamy olej oraz 1 szklankę wody.solimy roztwór.Wkładamy do tego sakiewki i uzupełniamy wodą do 3/4 ich wysokości.Przykrywamy i dusimy do miękkości.Wyjmujemy sakiewki ostrożnie by się nie rozerwały.Do wywaru po sakiewkach dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zagęszczamy łyżką mąki.Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami i koperkiem.Smacznego!