Sposób przygotowania:
Kapuściane sakiewki
Ryż mieszamy z mięsem i siekaną zeszkloną cebulką. Dodajemy sól, pieprz oraz posiekany koperek.Delikatnie zdejmujemy liście z kapusty i zanurzamy je we wrzątku. Kroimy marchewkę na wstążki. Na każdym sparzonym liściu kapusty kładziemy łyżkę mięsnego farszu, formujemy sakiewkę i związujemy ją wstążeczką z marchewki.Do rondla wlewamy olej oraz 1 szklankę wody.solimy roztwór.Wkładamy do tego sakiewki i uzupełniamy wodą do 3/4 ich wysokości.Przykrywamy i dusimy do miękkości.Wyjmujemy sakiewki ostrożnie by się nie rozerwały.Do wywaru po sakiewkach dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zagęszczamy łyżką mąki.Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami i koperkiem.Smacznego!