zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kapuśnaik z fasolką i papryką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kapuśniak z dodatkiem fasolki szparagowej i papryki

Kapuśnaik z fasolką i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśnaik z fasolką i papryką

 

  • 1/5 główki młodej kapusty
  • 250 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 3 marchewki
  • 10 cm pora
  • kawałek korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej naci selera i pietruszki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 l wody
  • 1 ogon wieprzowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • 200 ml śmietany 18 % ( słodkiej )

 

Sposób przygotowania:

Kapuśnaik z fasolką i papryką
Ogon umyć, pokroić na mniejsze dwa kawałki i włożyć do garnka. Wlać zimną wodę i gotować prawie do miękkości na małym ogniu zdejmując szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę a fasolkę na kawałki, pora posiekać. Gdy ogon jest prawie miękki dodać przyprawy oraz marchew, seler i pietruszkę oraz por. Gotować kilka minut a potem dodać ziemniaki, paprykę, fasolkę i kapustę ( te warzywa gotują się szybciej, dlatego należy dodać je później ) oraz natkę selera i pietruszki i gotować do miękkości. W razie potrzeby zupę doprawić. Do dowolnego naczynia wlać śmietanę, dolać trochę wywaru z zupy i zahartować śmietanę. Śmietanę wlać do zupy i wymieszać, nie gotować. Gotową zupę nalewać na talerze lub do miseczek.
Kapuśnaik z fasolką i papryką
do wywaru wrzucić część wazryw i podgotować a potem dodać resztę
Kapuśnaik z fasolką i papryką
gotować zupę do miękkosci składników ...
Kapuśnaik z fasolką i papryką
a gdy jest gotowa wlać zahartowaną śmietanę