Sposób przygotowania:
Kapuśnaik z fasolką i papryką
Ogon umyć, pokroić na mniejsze dwa kawałki i włożyć do garnka. Wlać zimną wodę i gotować prawie do miękkości na małym ogniu zdejmując szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę a fasolkę na kawałki, pora posiekać. Gdy ogon jest prawie miękki dodać przyprawy oraz marchew, seler i pietruszkę oraz por. Gotować kilka minut a potem dodać ziemniaki, paprykę, fasolkę i kapustę ( te warzywa gotują się szybciej, dlatego należy dodać je później ) oraz natkę selera i pietruszki i gotować do miękkości. W razie potrzeby zupę doprawić. Do dowolnego naczynia wlać śmietanę, dolać trochę wywaru z zupy i zahartować śmietanę. Śmietanę wlać do zupy i wymieszać, nie gotować. Gotową zupę nalewać na talerze lub do miseczek.
2milutka
zbysiowa
edytaha
zewa
Agatko pewnie, że możesz. Ja ten ogon z przymusu kupiłam, bo zaplanowałam zupę a w sklepie ogony tylko były, hi, hi. Ale na szczęście był z kością ogonową i miał dużo mięska , więc zupka pyszna była.