Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kapuśniaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

najlepszy kapuśniak jest z własnoręcznie przygotowanej kapusty kiszonej...

Kapuśniaczek

Składniki:

Kapuśniaczek

 

  • 1 kawałek wędzonego żeberka, ok. 10-15 cm,
  • 30 dkg kiszonej kapusty,
  • 1 nieduża cebula,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%,
  • smaku: pieprz mielony, lubczyk suszony, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa w proszku typu Kucharek,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek
Żeberko przeciąć na mniejsze kawałki, zalać wodą aby było przykryte i gotować ok. 30 min.. Następnie dodać posiekaną kapustę, 2 liście laurowe i 2-3 ziarenka ziela angielskiego, gotować 20-30 min.. Żeberka wyjąć, obrać mięso od kości, posiekać i dodać z powrotem do zupy. Koncentrat rozmieszać z mąką, dolać trochę ciepłej wody, rozmieszać, wlać do zupy i zagotować. Doprawić Kucharkiem, pieprzem i lubczykiem. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w oddzielnym garnuszku w niewielkiej ilości wody. Miękkie przełożyć do kapusty, gotować razem jeszcze 5 min..

Tagi:

przyprawy