Lillla

Lillla

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kapuśniaczek na słodko-ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta do zrobienia i wyśmienicie smaczna zupka:) nadaje się jako danie samodzielne lub po odcedzeniu jako dodatek do drugiego dania.Polecam również wersję bezmięsną na grzybowym bulionie...

Kapuśniaczek na słodko-ostro

Składniki:

Kapuśniaczek na słodko-ostro

 

  • 1/2 głowki młodej kapusty
  • 2 spore ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 l bulionu
  • 200 g kiełbasy cienkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek na słodko-ostro
Ugotowanym wcześniej bulionem zalać poszatkowaną kapustkę.Dodać startą na grubych oczkach marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować na małym ogniu ok 20 min.Cebulę,czosnek i kiełbasę pokroić,podsmażyć na łyżce oleju i dodać do zupy pod koniec gotowania.Dosypać obie papryki,dobrze wymieszać i pogotować jeszcze z dwie minutki.Ja podałam ze smażonymi pierogami ruskimi:) Życzę smacznego;)

Tagi:

kielbasa