Sposób przygotowania:
Kapuśniaczek z pomidorami
Do garnka z wodą ok 2 litry dajemy wędzona kość ,liść laurowy ok 2 sztuki i zagotowujemy . Ziemniaki obieramy kroimy ,marchewkę obieramy ścieramy . Warzywa dodajemy do garnka . Gotujemy ok 10 min . Następnie dodajemy pokrojoną ,ale nie drobno kapustę kiszoną . Zagotowujemy . Dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej ,kminek do smaku .Gotujemy kapuśniaczek . Na osobnej patelni na masełku podsmażamy cebulkę i pokrojoną kiełbaskę . Dodajemy zawartość patelni do zupy . Zagotowujemy . dodajemy kilka pomidorów z puszki i 2 pomidory pokrojone w kosteczkę . Dalej gotujemy zupę . Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku . Na koniec wyciskamy ząbek czosnku i mieszamy . Kapuśniaczek jest gotowy