BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Kapuśniaczek z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczną zupę z młodej kapusty. Zupa zwana kapuśniakiem. W połączeniu z pysznym rosołem oraz z dodatkiem świeżego koperku zasmakuje każdemu kto ją spróbuje.

Kapuśniaczek z młodej kapusty

Składniki:

Kapuśniaczek z młodej kapusty

 

  • młoda kapusta 1/2 szt,
  • ziemniaki młode około 300 g,
  • marchewka 1 szt,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • natka pietruszki parę gałązek,
  • kiełbasa śląska 250 g,
  • cebula 1 szt,
  • olej 2 -3 łyżki,
  • bulion mięsny lub rosołu około 1,5 litra,
  • kminek 1/4 łyżeczki,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie 3 -4 ziarenka
  • mąka pszenna 2 -3 łyżki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z młodej kapusty
Kapustę obrać z wierzchnich liści , umyć i poszatkować.

Ziemniaki młode oczyścić , czy obrać , pokroić w większą kostkę.

Marchewkę obrać , opłukać, pokroić w plasterki.

W rondelku na oleju podsmażyć do zeszklenia obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodać pokrojoną w pół plastry kiełbasę i razem podsmażyć.

Do podsmażonej cebuli z kiełbasą dodać poszatkowaną kapustę.

Do ugotowanego wcześniej bulionu mięsnego dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzić do zagotowania i gotować około 15 minut.

Po tym czasie dodać podsmażoną kapustę z cebulą i kiełbasą.

Przemieszać , doprawić odrobiną kminku, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Przykryć i gotować jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw.

Kapuśniak zagęścić lekką zasmażką.

Na samym końcu dodać posiekany drobno koperek oraz odrobinę poszatkowanej natki pietruszki.