Sposób przygotowania:
Kapuśniaczek z młodej kapusty
Kapustę obrać z wierzchnich liści , umyć i poszatkować.
Ziemniaki młode oczyścić , czy obrać , pokroić w większą kostkę.
Marchewkę obrać , opłukać, pokroić w plasterki.
W rondelku na oleju podsmażyć do zeszklenia obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pokrojoną w pół plastry kiełbasę i razem podsmażyć.
Do podsmażonej cebuli z kiełbasą dodać poszatkowaną kapustę.
Do ugotowanego wcześniej bulionu mięsnego dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzić do zagotowania i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać podsmażoną kapustę z cebulą i kiełbasą.
Przemieszać , doprawić odrobiną kminku, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Przykryć i gotować jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw.
Kapuśniak zagęścić lekką zasmażką.
Na samym końcu dodać posiekany drobno koperek oraz odrobinę poszatkowanej natki pietruszki.
Ziemniaki młode oczyścić , czy obrać , pokroić w większą kostkę.
Marchewkę obrać , opłukać, pokroić w plasterki.
W rondelku na oleju podsmażyć do zeszklenia obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pokrojoną w pół plastry kiełbasę i razem podsmażyć.
Do podsmażonej cebuli z kiełbasą dodać poszatkowaną kapustę.
Do ugotowanego wcześniej bulionu mięsnego dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzić do zagotowania i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać podsmażoną kapustę z cebulą i kiełbasą.
Przemieszać , doprawić odrobiną kminku, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Przykryć i gotować jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw.
Kapuśniak zagęścić lekką zasmażką.
Na samym końcu dodać posiekany drobno koperek oraz odrobinę poszatkowanej natki pietruszki.
gusia1000