cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na smaczny kapuśniaczek

Kapuśniak

Składniki:

Kapuśniak

 

  • ¼ kg kości lub wieprzowiny,
  • ¼ kg wędzonki,
  • 1 litr kwasu kapuścianego z kapustą,
  • 1 litr wody,
  • włoszczyzna,
  • 3 grzybki suszone,
  • cebula,
  • 15 dag słoniny,
  • 1 duża łyżka mąki,
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak

Ugotować wywar z kości, warzyw, grzybów i kwasem. Przygotować zasmażkę na słoninie, dodać pieprzu do smaku. (jarzyny można wyrzucić)


Dodać pokrajaną w kostkę wędzonkę i grzybki. Podawać z ziemniakami polanymi stopioną lekko słoniną.