Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kapuśniak 'Bettina'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupa z kapusty młodej na wywarze z warzyw z dodatkiem soczewicy, makaronu, pomidora, śmietany, natki pietruszki.

Kapuśniak 'Bettina'

Składniki:

Kapuśniak 'Bettina'

 

  • 1,5 L wywaru z warzyw
  • 50 dag kapusty młodej
  • 1/2szklanki soczewicy
  • 4 łyżki makaronu muszelki
  • 2 pomidory
  • 2/3 szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • kminek

Sposób przygotowania:

Kapuśniak 'Bettina'
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, zalać wrzącym wywarem, gotować.

Soczewicę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na dwie godziny; potem ugotować.

Następnie połączyć z kapustą pod koniec gotowania oraz z makaronem, ugotować do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać na cząstki, wymieszać z zupą i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.