bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Kapusta z mięsem wg Zorki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis od Zorki tureckiej bułgarki która mnie tu w polsce nią ugosciła i nauczyła.

Kapusta z mięsem wg Zorki

Składniki:

Kapusta z mięsem wg Zorki

 

  • główka kapusty (młodej albo białej)
  • kg łopatki (ale może by inne mięso gulaszowe)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka słodka, ostra
  • pieprz, kolorowy pieprz
  • lisc laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • oregano,
  • przyprawa np. do karczku albo steku lub drobiu każda taka do mięs się nadaje, czasami
  • dodaje trochę przyprawy gotowej do dań z kapusty i bigosu
  • koncentrat pomidorowy słoiczek
  • bulion 1 l (+ uzupełnianie wodą)
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapusta z mięsem wg Zorki
hmm czemu akurat wg tureckiej Bułgarki? Bo przepis podpatrzyłam a zaprzyjaźnionej Bułgarki (jednej z tych Bułgatów którzy handlują od wielu lat na naszych targach), która zresztą okazała się tak naprawdę jak wiekszośc z nich pochodzenia tureckiego a burzliwa historia Bałkanów spowodowała ze żyją i mieszkają w Bułgarii. To tak jak Cyganie rozsiani po całym świecie.. tak wiec ich potrawy są bardziej tureckie niż bułgarskie.. i ta jest jedną z nich Kapuste szatkuje raczej grubo niz drobno. Łopatkę kroje na kawałki tak ja na gulasz ale tez nie na małe. Mają byc fajne kawałki mięsa. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekana cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam szczególnie dużo papryka słodka a tylko trochę ostrą, ma być kolor lekko czerwony, chwilę to mieszam, dusze, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem i dusimy jakies pół godziny. W międzyczasie robie pomidorowy sos. Na patelni karmelizuje przecier, podlewam stopniowo wywarem z garnka z mięsem, przyprawiam pieprzem, papryka, oregano, vegetą, papryka ostrą, i odrobiną cukru. Ma być mocno pomidorowo-ziołowy właściwie jak do spaghetti. Przelewam gotowy sos do mięsa. Dodaje kapustę, mieszam, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie a kapusta tez. Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnic wode lub dolac bulionu. Ja także jeszcze przyprawiam, szczególnie papryka i żeby podkreślic charakter dodaje trochę tych gotowych przypraw np. do steku czy karkówki. Połączenie tego daje właśnie ten specyficzny smak. Gdy robiła to Zorka - autorka przepisu- dawała ich jakaś pastę paprykowo-pomidorową z ziołami. Ona właśnie sprawiała ze to był ten smak. Ja metoda prób i błędów właśnie doszłam ze te mieszanki przypraw wraz z sosem pomidorowym zastępują ten smak. Potrawa ma by tylko lekko pikantna. Jak ktos lubi bardziej to oczywiście można doprawi czyms ostrzejszym. Ja robię te potrawę dzień wcześniej gdyż jak się przez noc przegryzie to nastepnego dnia jest jeszcze lepsze. Konsystencja ma byc gęstego gulaszu (lub bigosu) a nie rzadkiego kapuśniaku. My jemy go jako tzw. danie jednogarnkowe na obiad. Z reguły z takiej ilości na 4 osoby jest przez 2 dni jedzenia. Moja rodzinka woli to nawet bardziej niż bigos i sprawdza się przez cały rok. Zimą rozgrzewa, latem świetnie komponuje się jako cieple danie na zakończenie grilla ze znajomymi