Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kapuśniak dietetyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniale rozgrzewa, kiedy na dworze mróz...

Kapuśniak dietetyczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak dietetyczny

 

  • 2 udka z kurczaka (bez skóry)
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5 cebula
  • por ok 12 cm
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • 2 liście laurowe
  • bulion warzywny (ew kostki warzywne)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak dietetyczny
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewamy ją zimną wodą, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Udka myjemy i układamy wraz z kapustą. Dodajemy liście laurowe , zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok 40 min, aż kapusta zmięknie. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę,marchew w plasterki. Pietruszkę, seler i por zostawiamy w całości. Wrzucamy do garnka (bez 0,5 cebuli), zalewamy bulionem (ja użyłam kostek warzywnych) i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy kapusta jest już miękka, wyciągamy z garnka udka, obieramy mięsko od kości i wrzucamy spowrotem do garnka (oczywiście kości nie wrzucamy:)))) Naszą "zupkę warzywną" dodajemy również. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz przecierem pomidorowym. 0,5 cebuli kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie. Dodajemy do zupki.
Kapuśniak dietetyczny
Udka wraz z kapustą zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
Kapuśniak dietetyczny
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plasterki.......
Kapuśniak dietetyczny
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
Kapuśniak dietetyczny
cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie