Sposób przygotowania:
Kapuśniak dietetyczny
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewamy ją zimną wodą, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Udka myjemy i układamy wraz z kapustą. Dodajemy liście laurowe , zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok 40 min, aż kapusta zmięknie. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę,marchew w plasterki. Pietruszkę, seler i por zostawiamy w całości. Wrzucamy do garnka (bez 0,5 cebuli), zalewamy bulionem (ja użyłam kostek warzywnych) i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy kapusta jest już miękka, wyciągamy z garnka udka, obieramy mięsko od kości i wrzucamy spowrotem do garnka (oczywiście kości nie wrzucamy:)))) Naszą "zupkę warzywną" dodajemy również. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz przecierem pomidorowym. 0,5 cebuli kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie. Dodajemy do zupki.