Sposób przygotowania:
Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy
W garnku umieścić boczek oraz kiełbasę. Dodać obraną włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz przelane wrzątkiem suszone grzyby. Składniki zalać 3l. wody, gotować na minimalnym gazie przez 1,5 godz. Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.
Boczek z wywaru oraz cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na suchej patelni, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, zrumienić. Marchewki pokroić w plastry, grzyby w kostkę. Składniki umieścić w wywarze. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan oraz zakwas na żur. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Pulpeciki z białej kiełbasy:
Kiełbaski obrać z flaka, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wbić jajko oraz wsypać bułkę tartą. Wyrobić dłońmi zwartą masę, formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać smalec/olej, smażyć pulpety na rumiano. Przełożyć do garnka z zupa, gotować kolejne 10 min.
Żurek zabielić słodką śmietanką.
Boczek z wywaru oraz cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na suchej patelni, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, zrumienić. Marchewki pokroić w plastry, grzyby w kostkę. Składniki umieścić w wywarze. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan oraz zakwas na żur. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Pulpeciki z białej kiełbasy:
Kiełbaski obrać z flaka, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wbić jajko oraz wsypać bułkę tartą. Wyrobić dłońmi zwartą masę, formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać smalec/olej, smażyć pulpety na rumiano. Przełożyć do garnka z zupa, gotować kolejne 10 min.
Żurek zabielić słodką śmietanką.