Sposób przygotowania:
Kapuśniak na żeberkach
Żeberka podzieliłam na mniejsze kawałki, zalałam wodą, żeby całe były przykryte, zagotowałam.
Jeśli pojawi się piana, zdjąć ją łyżką cedzakową.
Dodałam ziele, liście, lubczyk, gotowałam na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Marchew i pietruszkę obrałam, pokroiłam w pół talarki, wrzuciłam do garnka z żeberkami, gotowałam 10 minut.
Kapustę pokroiłam, dodałam do zupy i gotowałam ponad godzinę, aż kapusta stała się miękka. Z zupy wyjęłam żeberka, obkroiłam z nich mięso i wrzuciłam do zupy.
Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na smalcu, dodałam do zupy. Kapuśniak doprawiłam majerankiem i pieprzem. Sól w tym przypadku nie jest potrzebna.
Na koniec do zupy można dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno (nie gotujemy ich w zupie, gdyż przez kwas z kapusty nie będą miękkie).
Smacznego!
Jeśli pojawi się piana, zdjąć ją łyżką cedzakową.
Dodałam ziele, liście, lubczyk, gotowałam na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Marchew i pietruszkę obrałam, pokroiłam w pół talarki, wrzuciłam do garnka z żeberkami, gotowałam 10 minut.
Kapustę pokroiłam, dodałam do zupy i gotowałam ponad godzinę, aż kapusta stała się miękka. Z zupy wyjęłam żeberka, obkroiłam z nich mięso i wrzuciłam do zupy.
Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na smalcu, dodałam do zupy. Kapuśniak doprawiłam majerankiem i pieprzem. Sól w tym przypadku nie jest potrzebna.
Na koniec do zupy można dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno (nie gotujemy ich w zupie, gdyż przez kwas z kapusty nie będą miękkie).
Smacznego!
biedroneczki
lukrowanepierniczki