mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Kapuśniak na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapuśniak albo kwaśnica - zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku. Gotowana na żeberkach, jest aromatyczna, gęsta i bardzo smakowita;)

Kapuśniak na żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach
Żeberka podzieliłam na mniejsze kawałki, zalałam wodą, żeby całe były przykryte, zagotowałam.

Jeśli pojawi się piana, zdjąć ją łyżką cedzakową.

Dodałam ziele, liście, lubczyk, gotowałam na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Marchew i pietruszkę obrałam, pokroiłam w pół talarki, wrzuciłam do garnka z żeberkami, gotowałam 10 minut.

Kapustę pokroiłam, dodałam do zupy i gotowałam ponad godzinę, aż kapusta stała się miękka. Z zupy wyjęłam żeberka, obkroiłam z nich mięso i wrzuciłam do zupy.

Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na smalcu, dodałam do zupy. Kapuśniak doprawiłam majerankiem i pieprzem. Sól w tym przypadku nie jest potrzebna.

Na koniec do zupy można dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno (nie gotujemy ich w zupie, gdyż przez kwas z kapusty nie będą miękkie).

Smacznego! 
Kapuśniak na żeberkach
kapuśniak - kiszoną kapustę pokroiłam (nie płukałam)
Kapuśniak na żeberkach
kapuśniak - ugotowałam wywar na wędzonych żeberkach
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak - dodałam liść laurowy, lubczyk,ziele i i marchew
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak - do wywaru dodałam kiszoną kapustę