Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1394]

Kapuśniak na kościach wędzonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepsza na chłodne dni jest rozgrzewająca zupa z kwaszonej kapusty na wędzonce. Moja rodzinka uwielbia taką zupkę

Kapuśniak na kościach wędzonych

Składniki:

Kapuśniak na kościach wędzonych

 

  • 45 dag kości wieprzowych wędzonych
  • 4 szt ziemniaki
  • kapusta kiszona - 0,5 kg
  • boczek wędzony - 10 dag
  • kiełbasa zwyczajna - 10 dag
  • marchewka - 2 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler - mały kawałek
  • por - kawałeczek
  • cebula - 1 szt
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • liście laurowe- 2 szt
  • tłuszcz
  • woda - 2 litry
  • majeranek
  • ZASMAŻKA
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • masło - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na kościach wędzonych
Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wlać do garnka wodę, dodać kości , warzywa, ziemniaki oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu. Cebulę obrać i z kiełbasą i boczkiem, pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć, dodać kiełbasę, razem podsmażyćdodać do wywaru. Kapustę odcisnąć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu , dodać do wywaru, gotować do miękkości. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać mąkę, wymieszać, wlać na gotującą zupę, rozprowadzając zasmażkę. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

kielbasa