Sposób przygotowania:
Kapuśniak na mostku dzika
Do zimnej wody wkładamy mostek z dzika oraz inne wykrojone mięso z dzika (staramy się wrzucić kawałki tłuściejsze). Solimy do smaku i na małym ogniu podgrzewamy przez około 60 minut. W międzyczasie odbieramy szum jeśli się pojawi. Gdy zupa zacznie się gotować, dolewamy odrobinę zimnej wody, aby przerwać ten proces. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy. Do gotującej się dziczyzny najpierw dodajemy pokrojoną marchewkę oraz wsypujemy przyprawy ziołowe: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz czarny ziarnisty. Gdy marchewka zacznie robić się miękka dodajemy ziemniaki. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki będą miękkie wraz z sokiem dodajemy do zupy. Doprawiamy cukrem do smaku (ilość cukru zależy tak naprawdę od tego jak mocno kwaśną mamy kapustę) i dodajemy mielony kminek. Podgrzewamy jeszcze około 20 minut. Smacznego.