olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kapuśniak na wędzonce.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tradycyjny kapuśnioczek zadowalający każdego wygłodniałego chłopa :) i nie tylko :)

Kapuśniak na wędzonce.

Składniki:

Kapuśniak na wędzonce.

 

  • 1/2 kg kwaszonej kapusty
  • 25dag wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 mały kawałek selera
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka tłuszczu
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wędzonce.
Kapustę (uwaga! jeśli jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać na sitku pod bieżącą wodą) zalać 1,5L wody, dodać boczek w całości, uprzednio startą na tarce o grubych oczkach włoszczyznę i przyprawy. Gotować pod przykryciem przez około 50 minut. Następnie wyjąć boczek, pokroić go w kostkę, podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu wraz z cebulą, dodać mąkę i lekko zrumienić. Włożyć bczek z cebulą do pauśniaku ,zagotować.