SUPERPRZEPIS

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

  • 1
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Kapuśniak na wędzonych żeberkach Więcej zdjęć (5)

Domowy kapuśniak na wędzonych żeberkach jest idealną zupą na smak góralskiej kwaśnicy. U nas koniecznie z marchewką chociaż w oryginalnej wersji jej brak ..

Składniki:

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Do garnka wkłądamy żeberka, zalewamy około3 l wody i gotujemy wywar dodając liść laurowy i ziele angielskie - ściągamy szumowinę. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do wywaru - gotujemy 10 minut. Kapustę kroimy dość drobno, przekładamy do zupy i gotujemy przez godzinę. w tym czasie żeberka powinny się rozgotować by mięso ładnie odchodziło. Dodajemy sok z kapusty. Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobno kroimy. Mięso kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek i smażmy do zarumienienia - całość przekładamy do zupy. Gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i większą ilością majeranku.
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
do wywaru na żeberkach dodajemy marchewkę i pietruszkę
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
następnie dodajemy kapustę oraz sok z niej
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
mięso i cebulę z czosnkiem smażmy na rumiano
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
do zupy dodajemy smażonkę oraz doprawiamy

Tagi:

mięso