alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni lekko kwaśna zupa z wkładką z wędzonych żeberek. W sam raz na pierwsze przejawy zimy.

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Składniki:

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach wędzonych
Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować.