Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa, która może być podawana z ziemniakami lub pieczywem

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Składniki:

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

 

  • kapusta kiszona 400 g
  • żeberka wędzone 300 g
  • kiełbasa 100 g
  • listek laurowy
  • pieprz kilka ziarenek
  • mąka 1 łyżka
  • tłuszcz 1 łyżka
  • sól
  • cebula 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Kapustę, jeśli mocno kwaśna - przepłukać lekko na sicie pod bieżącą wodą, następnie zalać w garnku wodą, dodać ziarna pieprzu i listek, łyżeczkę płaską soli, zagotować. Do kapuśniaku włożyć żeberka od razu, dokładnie opłukane. Kiełbasę wkładamy do zupy gdy kapusta jest prawie miękka . W tłuszczu zrumienić cebulę, dodać mąkę, chwilę smażyć, po czym dodać do zupy i zagotować. Żeberka, gdy miękkie, wyjąć z zupy, obrać mięso z kości, pokrajać, rozłożyć na talerze, zalać zupą.Podać z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi zieleniną.