Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Kapuśniak pani Zosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa z kapusty młodej z dodatkiem zielonego groszku, śmietany oraz klusek lanych na wywarze warzywnym.

Kapuśniak pani Zosi

Składniki:

Kapuśniak pani Zosi

 

  • 1,5 L wywaru warzyw
  • 60 dag kapusty młodej
  • 3-4 łyżki mąki
  • jajko
  • łyżka mleka
  • 2/3 szklanki śmietany
  • szklanka groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Kapuśniak pani Zosi
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb , zalać wywarem, ugotować.

Mąkę przesiać do naczynia, wbić jajko, wlać mleko, wyrobić starannie ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.

Potem wlewać powoli do gorącej zupy, zamieszać, chwilę pogotować z groszkiem i śmietaną, doprawić do smaku.