Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kapuśniak po reportersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa z kapusty młodej na wywarze z warzyw z dodatkiem polędwicy, papryki konserwowej, białego wina, posypane natką pietruszki.

Kapuśniak po reportersku

Składniki:

Kapuśniak po reportersku

 

  • 1,5 L wywaru z warzyw
  • 50 dag kapusty młodej
  • 10 dag polędwicy
  • 2 strąki papryki konserwowej
  • puszka korków anchois
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po reportersku
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb , zalać wrzącym wywarem, ugotować, polędwicę, paprykę i korki pokrajać w paseczki.

Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć z kapustą, polędwicą, papryką, korkami i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Przed podaniem posypać natką.