Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Żeberka podzielić na porcje i przełożyć do większego garnka, dodać do niego obraną pietruszkę z selerem w całości oraz marchew pokrojoną w plasterki, dołożyć 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz połamane na mniejsze kawałki suszone grzyby, zalać wszystko około 1 litrem wody i gotować pod przykryciem do miękkości w drugim garnku ugotować kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna to wcześniej ją przepłukać, ale to nie jest konieczne). Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, zdjąć go z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są miękkie to przelać kapustę razem z wodą do garnka z wywarem, dołożyć pokrojony w plasterki czosnek, kostkę bulionową, 1 łyżeczkę ziołowego pieprzu oraz połowę zrumienionego boczku i całą cebulkę w miarę możliwości bez tłuszczu ( tłuszcz i pozostały boczek zostaną do ziemniaków), następnie dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i na małym gazie jeszcze razem gotować kilka minut. Gotowa zupę doprawić do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, przed podaniem posypać zielona pietruszką. Ziemniaki obrać i ugotować osobno w osolonej wodzie po ugotowaniu odcedzić i dokładnie utłuc, podawać na osobnym talerzu polane tłuszczem i skwarkami jako dodatek do zupy.
Nina W.
jaNina