iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna rozgrzewająca zupka na zimowe dni. Ja bardzo lubię, kiedy jest gorąca i kwaśna z dobieranymi osobno ziemniakami.

Kapuśniak z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 

  • 40 dag wędzonych żeberek wieprzowych
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy
  • 3-4 kapelusze suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • dodatkowo:
  • ziemniaki

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Żeberka podzielić na porcje i przełożyć do większego garnka, dodać do niego obraną pietruszkę z selerem w całości oraz marchew pokrojoną w plasterki, dołożyć 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz połamane na mniejsze kawałki suszone grzyby, zalać wszystko około 1 litrem wody i gotować pod przykryciem do miękkości w drugim garnku ugotować kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna to wcześniej ją przepłukać, ale to nie jest konieczne). Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, zdjąć go z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są miękkie to przelać kapustę razem z wodą do garnka z wywarem, dołożyć pokrojony w plasterki czosnek, kostkę bulionową, 1 łyżeczkę ziołowego pieprzu oraz połowę zrumienionego boczku i całą cebulkę w miarę możliwości bez tłuszczu ( tłuszcz i pozostały boczek zostaną do ziemniaków), następnie dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i na małym gazie jeszcze razem gotować kilka minut. Gotowa zupę doprawić do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, przed podaniem posypać zielona pietruszką. Ziemniaki obrać i ugotować osobno w osolonej wodzie po ugotowaniu odcedzić i dokładnie utłuc, podawać na osobnym talerzu polane tłuszczem i skwarkami jako dodatek do zupy.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
W większym garnku nastawić warzywa i mieso na wywar.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Jeśli to konieczne to przepłukać kiszona kapuste.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Na patelni zrumienić pokrojony boczek i cebulę.