Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Kapuśniak z boczkiem wg Justine27

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapuśniak na udku i boczku.

Kapuśniak z boczkiem wg Justine27 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z boczkiem wg Justine27

 

  • 70 dkg kiszonej kapusty
  • 4 litry wody
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 20 dkg boczku
  • udko
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • zielenina (natka pietruszki, natka selera)

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z boczkiem wg Justine27
Do garnka wlać wodę, włożyć udko i chwilę pogotować z dodatkiem soli, kilku liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli wytworzą się szumowiny, zebrać je. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie w osobnym garnku. Do garnka w którym gotuje się udko wrzucić poszatkowaną kapustę kiszoną oraz startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Gdy kapusta jest prawie miękka dodać przysmażony boczek i nadal gotować. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli ktoś lubi można zagęścić zasmażką. Na koniec dodać posiekaną zieleninę.
Kapuśniak z boczkiem wg Justine27
Ugotowane pokrojone w kostke ziemniaki dodac do kapusniaku.
Kapuśniak z boczkiem wg Justine27
Do gotujacej sie kapusty kiszonej dodac tarte warzywa.
Kapuśniak z boczkiem wg Justine27
Kapustę dodać do udka i gotowac do miękkosci.
Kapuśniak z boczkiem wg Justine27
Udko włożyć do garnka z wodą z przyprawami i gotowac.