Sposób przygotowania:
Kapuśniak z chrzanem
Kapustę umyć, wyciąć głąb i grube nerwy, pokroić ją w dość grubą kostkę. Wrzucić na wrzący bulion i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, a te na trzy lub cztery cząstki. Do prawie miękkiej kapusty (czyli po około 15 minutach) dołożyć pokrojone pomidory, osączony z zalewy groszek i chrzan, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Pogotować razem kilka minut i zdjąć z palnika
Żółtka roztrzepać szybko z 1-2 łyżkami zupy i wlać do garnka energicznie mieszając.
Na talerzu posypać posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki.
Żółtka roztrzepać szybko z 1-2 łyżkami zupy i wlać do garnka energicznie mieszając.
Na talerzu posypać posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki.