edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kapuśniak z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Z włoskiej kapusty z pomidorami i groszkiem.

Kapuśniak z chrzanem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniak z chrzanem

 

  • 1,5 l bulionu drobiowego (może być z kostek – 3 sztuki)
  • 30 dag kapusty włoskiej
  • ok. 30 dag pomidorów
  • 3/4 szklanki groszku konserwowego
  • 3 łyżeczki startego chrzanu ze słoiczka (u mnie Rolnik)
  • 2 żółtka
  • ząbek czosnku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • do posypania łyżka posiekanej zielonej kolendry lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z chrzanem
Kapustę umyć, wyciąć głąb i grube nerwy, pokroić ją w dość grubą kostkę. Wrzucić na wrzący bulion i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, a te na trzy lub cztery cząstki. Do prawie miękkiej kapusty (czyli po około 15 minutach) dołożyć pokrojone pomidory, osączony z zalewy groszek i chrzan, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Pogotować razem kilka minut i zdjąć z palnika
Żółtka roztrzepać szybko z 1-2 łyżkami zupy i wlać do garnka energicznie mieszając.
Na talerzu posypać posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki.
Kapuśniak z chrzanem
Kapustę umyć, wyciąć głąb i grube nerwy, pokroić ją w dość grubą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, a te na trzy lub cztery cząstki.
Kapuśniak z chrzanem
Po około 15 minutach gotowania dodać do kapusty pomidory i zielony groszek.