Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak z kalarepką i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kapuśniak przygotowany z podsmażonej z resztą warzyw kapusty pekińskiej z dodatkiem czerwonej soczewicy...

Kapuśniak z kalarepką i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z kalarepką i soczewicą

 

  • 3 marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 kalarepka
  • 10 dkg pora
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kalarepką i soczewicą
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować (użyłam jaśniejszej, bardziej twardej części kapusty). Kalarepkę obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. W garnku rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim lekko por i kalarepkę. Dodać resztę przygotowanych warzyw. Smażyć ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać soczewicę. Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Kapuśniak z kalarepką i soczewicą
Por i kalarepka lekko zrumienione na oleju.
Kapuśniak z kalarepką i soczewicą
Wszystkie przygotowane warzywa wrzucone do garnka i podsmażone.
Kapuśniak z kalarepką i soczewicą
Czerwona soczewica dodana do podsmażonych warzyw.
Kapuśniak z kalarepką i soczewicą
Podsmażone warzywa z soczewicą zalane drobiowym bulionem.