Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupka ,,kap-kar-kal ,, :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Słowotwórstwo stosowane . Kapuśniak to nie jest . Kalarepkowa też nie. Kartoflanka również nie .To może ,,kap-kar-kal" ?

Zupka ,,kap-kar-kal ,, :

Składniki:

Zupka ,,kap-kar-kal ,, :

 

  • ok 30 dag białej kapusty pokrojonej ( w moim przypadku głąb i grubsze części liści pozostałe po szatkowaniu kapusty do kiszenia )
  • 1 kalarepka
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 szklanka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa )
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu, klusek kładzionych, zacierki itp

 

Sposób przygotowania:

Zupka ,,kap-kar-kal ,, :
Kapustę pokroić w paseczki ( głąb w kostkę ), kalarepkę w słupki, ziemniaki w grubsze pół plasterki , marchew w ozdobnie wycięte plasterki. Włożyć do garnka razem z kurczakiem, kminkiem i Bulionetką , zalać wodą i gotować 1 godzinę na małym gazie .Wyjąć kurczaka. Obrać mięso ze skóry i usunąć kości i chrząstki. Podzielić na kawałki i włożyć do zupy. Wsypać koper .Zagotować .Dodać łyżeczkę surowego masła , włożyć kluseczki. Jeśli ktoś nie lubi pływających w zupie nasion kminku ( tak jak moje wnuki ) może zamiast całych ziaren doprawić zupę mielonym kminkiem . Dodanie łyżeczki masła do czystych zup jarzynowych podnosi ich smak ( kalorii w tej łyżeczce za dużo nie ma ,a zupa zdecydowanie zyskuje na smaku )

Tagi:

makaron