Sposób przygotowania:
Zupka ,,kap-kar-kal ,, :
Kapustę pokroić w paseczki ( głąb w kostkę ), kalarepkę w słupki, ziemniaki w grubsze pół plasterki , marchew w ozdobnie wycięte plasterki. Włożyć do garnka razem z kurczakiem, kminkiem i Bulionetką , zalać wodą i gotować 1 godzinę na małym gazie .Wyjąć kurczaka. Obrać mięso ze skóry i usunąć kości i chrząstki. Podzielić na kawałki i włożyć do zupy. Wsypać koper .Zagotować .Dodać łyżeczkę surowego masła , włożyć kluseczki. Jeśli ktoś nie lubi pływających w zupie nasion kminku ( tak jak moje wnuki ) może zamiast całych ziaren doprawić zupę mielonym kminkiem . Dodanie łyżeczki masła do czystych zup jarzynowych podnosi ich smak ( kalorii w tej łyżeczce za dużo nie ma ,a zupa zdecydowanie zyskuje na smaku )
elzbieta8960
luna
msewka
Babciagramolka
Używam ich jako zamienika vegety, jarzynki czy maggi .Jakąś przyprawę tego typu z reguły się używa - u mnie rodzinnie zadomowiony jest Knorr .Już moja Babcia przed wojną używała pierwszych produktów Knorra .Potem jak u nas nie było to znajomi wozili mi z Niemiec .A tera sprawdzam wszystkie nowinki. Jedne mii pasuja inne nie.Bulionetki wg mnie sa lepsze niż kostki.A w dodatku dzięki swojej konsystencji dają sie też używac jako składnik past do nacierania mięs .Tak więc dla mnie wygodniejsze.