kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kapuśniak z kaszą pęczak na udku z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny i sycący kapuśniak z dodatkiem kaszy pęczak. Przygotowany na mięsie z kaczki z dodatkiem kaszy. Polecam.

Kapuśniak z kaszą pęczak na udku z kaczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśniak z kaszą pęczak na udku z kaczki

 

  • 1 małe udko z kaczki
  • 25 dag białej kapusty
  • 4 łyżki kaszy pęczak
  • 2 średnie marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do zupy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 duże szczypty pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kaszą pęczak na udku z kaczki
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udko myjemy i wkładamy do gotującej się wody, zbieramy szumowiny.

W tym czasie marchewki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Oczyszczoną kapustę kroimy na drobno, wkładamy razem z marchewką do gotującej się zupy. Dodajemy listek laurowy i ziarenka pieprzu. 

Po 10 minutach gotowania wsypujemy kaszę pęczak i gotujemy, cały czas mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i razem przez chwilę gotujemy. Ugotowane udko wyjmujemy i oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do miseczek i wkładamy obrane mięso, dekorujemy natką pietruszki.
Kapuśniak z kaszą pęczak na udku z kaczki
Udko z kaczki wkładamy do miski z wodą i myjemy.
Kapuśniak z kaszą pęczak na udku z kaczki
Obrana i umyta oraz pokrojona w kosteczkę marchewka.
Kapuśniak z kaszą pęczak na udku z kaczki
Mięso z kaczki oddzielone od kości i pokrojone w kostkę.