Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kaszą pęczak na udku z kaczki
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udko myjemy i wkładamy do gotującej się wody, zbieramy szumowiny.
W tym czasie marchewki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Oczyszczoną kapustę kroimy na drobno, wkładamy razem z marchewką do gotującej się zupy. Dodajemy listek laurowy i ziarenka pieprzu.
Po 10 minutach gotowania wsypujemy kaszę pęczak i gotujemy, cały czas mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i razem przez chwilę gotujemy. Ugotowane udko wyjmujemy i oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do miseczek i wkładamy obrane mięso, dekorujemy natką pietruszki.
W tym czasie marchewki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Oczyszczoną kapustę kroimy na drobno, wkładamy razem z marchewką do gotującej się zupy. Dodajemy listek laurowy i ziarenka pieprzu.
Po 10 minutach gotowania wsypujemy kaszę pęczak i gotujemy, cały czas mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i razem przez chwilę gotujemy. Ugotowane udko wyjmujemy i oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do miseczek i wkładamy obrane mięso, dekorujemy natką pietruszki.