Sposób przygotowania:
Zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle
Kapustę młodą opłukać pod zimną wodą i drobno pokroić w misce większej.
Wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kostkę rosołową i gotować z 15 minut.
Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut.
Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku.
Wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kostkę rosołową i gotować z 15 minut.
Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut.
Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku.