ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle jest lekka, nie za kaloryczna, jednocześnie sycąca i rozgrzewająca.

Zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle

Składniki:

Zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle

 

  • kapusta młoda 1 główka większa,
  • woda 3 litry,
  • ziemniaki 5 sztuk,
  • włoszczyzna 1/2 pęczka,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • groszek konserwowy 1 puszka,
  • masło 2 łyżki,
  • papryka chilli 1 łyżeczka,
  • curry 1 łyżeczka,
  • sól- ile potrzeba,
  • śmietana słodka 12% 200 gram,
  • mąka 4 łyżki,
  • woda 1/2 szklanki,
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • pieprz zielony z mielony 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle
Kapustę młodą opłukać pod zimną wodą i drobno pokroić w misce większej.

Wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kostkę rosołową i gotować z 15 minut.

Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut.

Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku.