dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kapuśniak z kaszą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem kaszy jęczmiennej i leśnych grzybów. Idealna na chłodne dni.

Kapuśniak z kaszą i grzybami

Składniki:

Kapuśniak z kaszą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kaszą i grzybami

Krok 1:

Kapuśniak z kaszą i grzybami
Przygotowujemy wszystkie składniki na zupę.

Kapustę płuczemy, odcedzamy z nadmiaru wody i siekamy. Grzyby dokładnie płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Pozostałe warzywa myjemy i oczyszczamy.

Krok 2:

Kapuśniak z kaszą i grzybami
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie.

Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Na koniec dodajemy posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Cebulę przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę.

Krok 3:

Kapuśniak z kaszą i grzybami
Zupę gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.

Do warzyw dodajemy kapustę. Zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i kostkę rosołową. Dotujemy ok 15 minut.

Następnie dodajemy grzyby, kaszę i ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości warzyw.

Smacznego!