eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wielkanocny barszcz biały Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam świąteczny barszcz biały na zakwasie pszennym. Barszcz podałam z białą kiełbasą i sadzonymi jajkami.

Wielkanocny barszcz biały Eli

Składniki:

Wielkanocny barszcz biały Eli

barszcz

  • 1.5 litra wywaru z szynki wędzonej
  • 750 ml zakwasu pszennego
  • 1 łyżka majeranku
  • maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 3 surowe białe kiełbasy
  • 250 gotowanej wędzonej szynki
  • 6 cienkich plastrów surowego boczku
  • 6 jajek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wielkanocny barszcz biały Eli

przygotowanie barszczu

Wielkanocny barszcz biały Eli
Z wywaru i zakwasu ugotować barszcz i doprawić majerankiem, solą, pieprzem i maggi.

Wywar z szynki doprowadzić do wrzenia. Do wywaru wlać zakwas i zagotować. Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Do gotowego barszczu dodać majeranek.

przygotowanie kiełbasy

Wielkanocny barszcz biały Eli
Kiełbasę sparzyć w barszczu i pokroić w krążki.

Białą kiełbasę wrzucić do wrzącego barszczu i parzyć 10 minut. Sparzoną kiełbasę pokroić w plastry.

przygotowanie szynki

Wielkanocny barszcz biały Eli
Pokroić w słupki wędzoną, gotowaną szynkę.

Wędzoną, gotowaną szynkę pokroić w słupki.

przygotowanie boczku

Wielkanocny barszcz biały Eli
Z boczku usmażyć czipsy na suchej patelni.

Plastry boczku pokroić na trzy części i usmażyć czipsy na suchej patelni.

przygotowanie jajek

Wielkanocny barszcz biały Eli
Na patelni dołkownicy usmażyć jajka sadzone.

Usmażyć jajka sadzone,najlepiej na patelni dołkownicy.

podanie

Wielkanocny barszcz biały Eli

Do talerzy wlać barszcz biały i dodać białą kiełbasę, jajka sadzone i słupki szynki. Całość udekorować czipsami z boczku i natką pietruszki.