Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zimowy kapuśniak z kaszą pęczak i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na zimowy obiad. Zupa wyszła gęsta i sycąca. Połączenie kaszy i kapusty- wyśmienite!

Zimowy kapuśniak z kaszą pęczak i boczkiem

Składniki:

Zimowy kapuśniak z kaszą pęczak i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zimowy kapuśniak z kaszą pęczak i boczkiem

ETAP 1:

Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (2,5 litra). Włoszczyznę obieramy i czyścimy.

Wkładamy do mięsa. Dokładamy liście laurowe i ziele. Dorzucamy opłukane suszone grzybki. Gotujemy wywar przez ok. 45 minut. Kapustę siekamy.

Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w osobnym garnku.

Pokrojony w kostkę boczek smażymy aż wytopi się tłuszcz. Dokładamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy.

Wyjmujemy włoszczyznę i mięso, rozdrabniamy i dokładamy ponownie do zupy. Dodajemy kasze i boczek. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy kapustę.

Zabielamy zupę śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy majeranek. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, żeby smaki się przegryzły.

Tagi:

obiad danie zupa