Sposób przygotowania:
Zimowy kapuśniak z kaszą pęczak i boczkiemETAP 1:
Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (2,5 litra). Włoszczyznę obieramy i czyścimy.
Wkładamy do mięsa. Dokładamy liście laurowe i ziele. Dorzucamy opłukane suszone grzybki. Gotujemy wywar przez ok. 45 minut. Kapustę siekamy.
Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w osobnym garnku.
Pokrojony w kostkę boczek smażymy aż wytopi się tłuszcz. Dokładamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy.
Wyjmujemy włoszczyznę i mięso, rozdrabniamy i dokładamy ponownie do zupy. Dodajemy kasze i boczek. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy kapustę.
Zabielamy zupę śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy majeranek. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, żeby smaki się przegryzły.