Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna zupa z kiszonej kapusty na wywarze z kości kurczaka, z ziemniakami... Pożywna i rozgrzewająca zupa.

Kapuśniak z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kości z kurczaka umyć, przełożyć do garnka. Wlać do nich 2,5 l zimnej wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Do wywaru wrzucić przygotowane warzywa, dodać ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Zamieszać, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy, gotować dalej. Kapustę grubo pokroić. Dodać ją do zupy jak ziemniaki będą już prawie miękkie. Zupę gotować dalej tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Oczyszczone obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Przygotowane warzywa dodane do gotującego się wywaru.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Grubo pokrojona kapusta kiszona dodana do gotującej się zupy.