Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kości z kurczaka umyć, przełożyć do garnka. Wlać do nich 2,5 l zimnej wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Do wywaru wrzucić przygotowane warzywa, dodać ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Zamieszać, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy, gotować dalej. Kapustę grubo pokroić. Dodać ją do zupy jak ziemniaki będą już prawie miękkie. Zupę gotować dalej tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.