Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1417]

Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak klasyka! Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobra kapusta oraz mięso na wywar. Polecam.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 

  • żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula (średnia)
  • kawałek selera
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku)
  • sól i pieprz

Opcjonalnie:

  • zasmażka
  • podsmażony boczek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodatki:

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Ja prederuję boczek wędzony, który idealnie pasuje do zupy.

Cebulę i opcjonalnie boczek podsmażyć na odrobinie oleju.

Kapusta:

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Pamiętajcie, aby kapusta była dobrej jakości.

Jeśli kapusta jest kwaśna to należy ją przepłukać.

Gotowanie:

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Na końcu można również dodać zasmażkę lub łyżkę koncentratu pomidorowego.

Ugotować na kościach lub mięsem z dodatkiem z soli, z listkami laurowymi oraz zielem angielskim.

Następnie należy dodać uprzednio pokrojone warzywa.

Gdy warzywa będą miękkie wmieszać kiszoną kapustę, cebulę i boczek.

Wszystko razem wymieszać i gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Zupę doprawić według smaku.